Historia lodów spożywczych

Lody, to jak wiadomo mrożony deser wykonany najczęściej z produktów mlecznych, a do tego często łączonych z owocami i różnymi dodatkami smakowymi. Przygotowuje się je poprzez mieszanie, a później stopniowe schładzanie, tak aby zapobiec tworzeniu się kryształów lodu. W rezultacie tworzy się znana nam przyjemna tekstura, która rozpuszcza się i którą możemy spożywać łyżeczką.

tęczowe lody

Termin „lody” nie jest zresztą jednolity i zmienia się od kraju do kraju. W Ameryce lody nazywa się też ‚mrożonym jogurtem’, ‚sorbetem’, albo z włoskiego ‚gelato’. warto dodać, że nie wszystkie lody wykonuje się z mleka, ale są także lody dla ludzi którzy mają nietolerancję laktozy. Producenci lodów używają w produkcji także mleka koziego albo syntetycznego mleka z dodatkiem wanilii, które zresztą smakuje całkiem podobnie.

W starożytności, lody były po prostu kulkami śniegu z czystych lodowców polane sokami, na przykład z granatu lub winogron. Takie lody jedzono już w starożytnej Persji. Pierwsze wzmianki o lodach pojawiają się właśnie w tamtym regionie, w roku 400 PNE. Również Chińczycy jedli schłodzone mleko z ryżem (200 rok Przed Naszą Erą). Lody jadł także niesławny cesarz Rzymu Neron, znany z tego, że podpalił Rzym. Do Europy lody trafiły z Włoch, a pierwszy przepis na deser lodowy ukazał się we francuskiej książce kucharskiej z 1674 roku. Oczywiście, dopiero wynalezienie zamrażarek sprawiło, że lody stały się dostępne nie tylko w restauracjach, ale wręcz trafiły pod strzechy. Dzisiaj szacuje się, że firmy na całym świecie wytwarzają łącznie ponad 1000 ich różnych gatunków i smaków.

Możesz dodać komentarz, albo trackback z własnego bloga.

Napisz komentarz