Najciekawsze herbaty z Azji – korzyści

Herbata nie tylko pobudza. Zaparzone liście herbaty po raz drugi działają uspokajająco i relaksująco. Dzięki małej filiżance wypitej na przykład podczas przerwy w pracy możemy poczuć jej kojące właściwości. To nieocenione w przypadku gdy mamy stresującą pracę i potrzebujemy wyciszenia i zrelaksowania się podczas codziennej, zasłużonej przerwy.

Przyzwyczajeni do picia kawy zapominamy o tym, że kawa mocno pobudza, aby potem sprawić, że będziemy czuć się bardziej zmęczeni. Picie kawy w dużych ilościach jest także niewskazane, gdyż mocno obciąża ona organizm. Warto więc codzienną kawę, albo chociaż jedną filiżankę stale wypijanej kawy, zastąpić zdrowym zamiennikiem. W zależności od tego jaki efekt chcemy osiągnąć można zaparzyć herbatę raz – wtedy zawarta w niej teina pobudzi nas do działania, a zalewając liście herbaty po raz drugi uzyskamy efekt uspokojenia i ukojenia. Herbata zielona działa również na układ pokarmowy pobudzając go do wydzielania soków trawiennych. Regulując w ten sposób metabolizm pozbywamy się problemów takich jak zaparcia.

Dotyczy to systematycznego picia określonych ilości herbaty. Warto również pamiętać, że herbaty chińskie to bogactwo witamin. Między innymi zawierają one witaminę C, E oraz B, a także sole mineralne. Są to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie zawsze udaje się wszystkie witaminy i minerały dostarczyć wraz z posiłkami, a suplementy diety nie są najlepszym i najzdrowszym pomysłem. Uzupełniając niedobory witamin przy pomocy zielonej herbaty dbamy o nasze zdrowie i przy okazji zapewniamy sobie chwilę przyjemności, dzięki wspaniałemu aromatowi i smakowi tego napoju. Herbatę należy parzyć zgodnie z zasadami odnoszącymi się do danego rodzaju. Inaczej bowiem przygotowuje się herbatę zieloną, inaczej herbatę czerwoną i jeszcze w inny sposób białą. Aby zachować i wydobyć ich naturalne właściwości dobrze zapoznać się z zasadami parzenia i zapatrzeć w odpowiednie przyrządy takie jak dzbanek, zaparzacz. Trzeba również pamiętać o tym, że przeważnie herbaty nie zalewamy wrzątkiem. Woda powinna mieć od 60 do 90 stopni, aby liście odpowiednio się zaparzyły. Picie herbaty to doskonały i zdrowy zwyczaj, który warto wprowadzić na co dzień i zarazić nim osoby w swoim otoczeniu, w domu czy w pracy.

Możesz dodać komentarz, albo trackback z własnego bloga.

Napisz komentarz